ProDavanje – kako da prodaja postane prijatna za obe strane

Dobra usluga vodi do uspešne prodaje. Ako brinete o svojim klijentima, oni će vam otvoriti vrata do kojih sami nikada ne biste došli.

Džim Ron

Iako je asocijacija najvećeg broja ljudi da je prodaja uvaljivanje nečega kupcima što im zapravo nije potrebno, prodaju je moguće sagledati iz još jednog ugla – kao pomaganje ljudima da donesu odluku. Tu mi kao prodavci informišemo potencijalne klijente i usmeravamo ih ka sopstvenoj ponudi jer verujemo da će ona na neki način poboljšati njihov život. Kada radimo iz iskrene želje da pomognemo, prodaja nije uzimanje već čin davanja: svojim klijentima pružamo priliku da vide da je za njih moguć bolji život. Kroz proces prodaje stavljamo sebe i ono što radimo u službu drugih ljudi.

Ako imamo pozitivan stav i verujemo u sebe i svoj proizvod, gde leži glavni izazov za svakog prodavca?

Kada prodajemo, naš zadatak je da prepoznamo šta je nekome potrebno i da mu to obezbedimo – da lakše prevaziđe prepreku, reši problem ili postigne željeni cilj. Time što navode kupce da usvoje nešto novo, prodavci igraju jednu veću ulogu: ulogu pokretača promene. Izazov je u tome što za promenu ne postoji pravi trenutak jer promena nije prijatna. Ako uspemo da klijentima na pravi način predstavimo prednost predložene promene, oni će se pre i lakše opredeliti za kupovinu. Zato je važno da iskreno preispitamo kako trenutno izgleda naš prodajni proces, da potražimo mesta u tom procesu koja mogu da se unaprede i da preduzmemo konkretne korake da to i ostvarimo.

Kako da proces prodaje postane proces proDavanja?

Pođi od sebe i svog iskustva kao kupca.
Šta je za tebe prijatna kupovina?
Kako voliš da ti se prodavac obraća, koliko informacija ti je bitno da dobiješ, na šta sve obraćaš pažnju?

Bez obzira na to da li je u pitanju prodaja uživo ili preko interneta, na nama je da klijentima priredimo pažljivo osmišljeno iskustvo, koje ćemo pritom stalno testirati i unapređivati. Pritom treba naglasiti da je danas pažnja najvrednija valuta: lakše nam je da za nešto platimo nego da ulažemo svoje vreme. Zato treba da uzmemo u obzir i vreme svojih kupaca i da stalno radimo na tome da proces prodaje bude što lakši i jednostavniji.

Razmisli i zapiši šta je sve tebi bitno za tvoj proces prodaje. Kako želiš da se kupac oseća? Razmisli o pakovanju, informacijama koje pružaš, tonu komunikacije, vrednostima koje želiš da zastupaš.

Za dodatne resurse na temu finansije i prodaje, baci pogled na tekst o korisničkom iskustvu i fazama prodaje koji sam podelila na svom blogu, kao i na serijal kratkih edukativnih klipova na ove teme na mom Jutjub kanalu.

Piši mi ako imaš neka pitanja ili dođeš do nekih interesantnih uvida!