Kako da prepoznaš i utišaš svog unutrašnjeg kritičara

Većina nas ima prirodnu potrebu da brine o drugima i da učini pravu stvar. Sa jedne strane imamo velike snove i želje koje želimo da ostvarimo, a sa druge se već osećamo pretrpano i pitamo se kako sve postići. Velika promena ili iskorak ne znače da moramo da radimo više. Često upravo igranje na malo i uklapanje u tuđe kalupe zahteva mnogo više energije i snage.

Stvar je u tome da budemo više posvećeni svojim snovima nego svojim strahovima. Da prepoznamo i utišamo unutrašnjeg kritičara, a zatim pronađemo svog unutrašnjeg mentora i njega pratimo.

Hajde da zajedno prođemo korak po korak kroz ovaj proces.

Kako da prepoznaš unutrašnjeg kritičara?

Unutrašnjeg kritičara uglavnom čujemo onda kada treba da uradimo nešto važno i veliko: da donesemo odluku, krenemo u akciju, istupimo iz okvira poznatog. Često se javi kada započinjemo nešto novo, kada dozvolimo sebi da maštamo, kada se posvetimo svojim velikim ciljevima i onda prirodno posumnjamo u njih. Kada pomislimo da će iskustvo za nas biti suviše intenzivno, da možda nećemo uspeti, osećamo jasnu opasnost od emotivnog rizika.

Unutrašnji kritičar nas drži u zoni poznatog i zbog njega igramo na sigurno. On je deo našeg sistema sigurnosti i zato ne treba da ga izbacimo već da naučimo da sa njim upravljamo, da ga stavimo na odgovarajuće mesto. Zato ti predlažem da ga posmatraš kao čuvara tvog utvrđenja. Njegov zadatak je da budeš bezbedna, njega ne interesuje šta te čeka izvan zidina, šta je sve za tebe moguće, njegov glavni zadatak jeste da održi postojeće sisteme u najboljem stanju. Što znači da sve bude baš kako trenutno jeste, poznato i bez izazova. Zbog toga se najčešće pojavljuje u oblastima u kojima osećamo manjak samopouzdanja i sigurnosti.

Dobra vest je da ne moramo da krenemo u višegodišnju potragu za svetim izvorom samopouzdanja, ili da oživljavamo duhove prošlosti da bismo utišali svog unutrašnjeg kritičara. Dovoljno je da naučimo da ga prepoznamo, da ga čujemo, ali ne i poslušamo, da ne dozvolimo da nas koči. Sa vremenom ova praksa postaje sve lakša, skoro automatska. Tako da najvažnije je da napravimo prvi korak na ovom putu – da ga prepoznamo i odvojimo od suštine naše duša i bića.

Kako da lako prepoznaš svog unutrašnjeg kritičara:

 • To je grub i pakostan glas koji govori reči koje nikada ne bismo rekli onima koje volimo
 • Posmatra sve crno ili belo, ili smo sjajni ili smo jadni
 • Najčešće govori: Nisi još spremna, ne znaš dovoljno, nemaš dovoljno iskustva…
 • Nisi dovoljno…lepa, pametna, komunikativna…
 • Zvuči kao glas sa trake koji se vrti ukrug, kao pokvarena ploča
 • Može biti odjek ljudi iz prošlosti ili okruženja (posao, porodica, društvo)

Šta je to što možeš da uradiš sa unutrašnjim kritičarem (dovoljno je da uradiš samo jednu od navedenih stavki, testiraj šta za tebe najbolje radi):

 1. Primeti ga i obeleži, to je prvi korak
 2. Izdvoj JA od kritičara (Moj kritičar je malo nesiguran /umesto/ Ja sam nesigurna)
 3. Kreiraj lik koji ga predstavlja, izdvoj ga od svog bića
 4. Otkri njegovu pozitivnu nameru, od čega te štiti, čega se plaši (reci mu: Hvala ti što brineš, mogu ovo sama da rešim)
 5. Potraži smešnu stranu, da li ima nešto zabavno u tome što priča
 6. Skloni ga sa scene, pošalji ga na neko drugo mesto
 7. Spakuj sve njegove kritike u jednu kutiju koju možeš negde odložiti
 8. Zamisli glas i lik kako se gube u daljini, odlaze od tebe
 9. Zamisli veliko dugme sa kojim možeš da utišaš njegov glas

Ne moraš praktikovati sve što sam ovde navela. Dovoljno je da istražiš i nađeš jednu stvar koja će za tebe raditi i nju koristi. Isprobaj više toga, testiraj i onda primeni ono što za tebe kreira rezultat.

Kako ovaj proces izgleda u praksi?

Dozovi glas svog unutrašnjeg kritičara u misli. Razmisli o nečemu što bi volela da uradiš, neki cilj koji želiš da ostvariš. Zatvori oči, udahni par puta dok ne osetiš da su ti ramena i telo opušteni. Zamisli svog unutrašnjeg kritičara, šta govori? Šta on ili ona želi za tebe?

Zamisli rečenice koje izgovara i pitaj ga: Šta želiš da postigneš sa tim? Kada stojiš pred njim, sa svim svojim vrednostima, sa onim što je tebi važno, šta ti znaš što on ili ona ne zna? Daj mu do znanja šta je tebi važno! Uvaži ga i reci mu šta zaista želiš za sebe.

Za kraj, ako stvarno želiš da se suočiš sa svojim unutrašnjim kritičarem i oslobodiš moći koju ima u tvom životu, napiši mu jedno pismo: Hvala, ali ne hvala, sa svime što on radi za tebe, a što tebi ne pomaže da ideš putem kojim želiš. Možeš napisati na papiru, ili iskucati na laptopu ili telefonu. Osećaj je i te kako oslobađajuć.

Piši mi ako ti zatreba pomoć ili podrška na ovom putu i zapamti:
Život počinje tamo gde strah prestaje! Osho

*Deo materijala u mom mentorskom programu gde radimo na temama ličnog razvoja i velikog iskoraka potiče od rada Tare Mur. Njen program sam prošla 2018. godine i ako smatraš ove teme bitnim za tvoj napredak od srca ti preporučujem njenu knjigu Veliki iskorak. Ako je poručuješ na sajtu izdavača uz kod: sonjadakic imaš dodatni popust od 10%