Zašto nam treba 8.mart?

Ovih dana kako se Dan žena približavao internet je bio preplavljen tekstovima o ženama, poklonima, cveću i svako je imao neko mišljenje, jedni se raduju, drugi kritikuju, treći podsećaju, svako ima neku reakciju. Ja sam negde između svega toga, ali kako volim o svemu da znam ponešto onda odem malo na internet i podsetim se šta je taj 8. mart, zašto je određen baš taj dan, šta obeležava? I onda čitam redove o Klari Cetkin, o ženama u Njujorku koje su izašle na ulice, šetale i tražile svoja prava, jednake plate, pravo da glasaju, da odlučuju, da se pitaju. Širom sveta žene su ustale i tražile sve ono što mi danas imamo i olako shvatamo i zato najlepše čestitke za 8. mart primam od svojih drugarica! Ne trebaju nama cveće i čokolade, treba nam da jedna drugu podržimo, ohrabrimo, pomognemo da svaka od nas dobije ista prava, obrazovanje i mogućnosti.

Ove godine na praznik pozvala me je poznanica i rekla kratko: Čestitam ti praznik, čestitam ti što možeš da imaš svoju firmu danas!

Jednostavno i sasvim tačno, a pre samo 100 godina delovalo je nemoguće. Danas možemo da vodimo firme, da odlučujemo šta ćemo da obučemo, kažemo, glasamo. Iskreno verujem da kada žena odluči da podrži drugu ženu nema jače sile. Pomislim samo na sve one majke koje uče svoje ćerke da sutra mogu da se bave naukom, politikom, inženjerstvom, da budu hrabre i biraju put za sebe koji možda ni jedna pre njih nije prošla. Da znaju da mogu sve što požele i da imaju apsolutna prava na to. ♥

Zbog toga sam ja ovaj 8. mart proslavila sa ženama, polu radno 🙂 Dobila sam poziv da budem deo sjajne konferencije Ladies New Business koju organizuje Netokracija Srbija. Prošle godine sam imala čast da na istoj konferenciji ispričam kako su nastale DajDaj pelene, a ove godine vodila sam razgovor sa dve sjajne dame – Ljiljanom Pavlović (SparkIT) i Milicom Marković (Direct Media).

Potpuno je fantastičan osećaj biti u prostoriji sa preko 100 žena gde se priča o projektima obrazovanja, roditeljstvu, podršci, brojevima koji nam kazuju gde smo i gde sve možemo stići. Sjajna i energična Natali Delić, CTO kompanije Vip mobile, pričala je o jednakosti, o tome kako treba da odgajamo svoje ćerke, da im damo vetar u leđa da sutra same grade svoje snove daleko izvan naših očekivanja. Napomenula je koliko je bitno da ulažemo u sebe, da učimo i radimo, jer niko nas neće zaposliti zato što smo žene, već zato što dobro radimo!

Interesantne informacije i brojke iznela je Bojana Milašinović ispred projekta Rails Girls koji održava radionice programiranja za devojke. Veliko interesovanje za ove radionice svakako pokazuje da interesovanje postoji, da devojke interesuju zanimanja koja su do skoro bila „muška“. A onda kao pravi dodatak motivacije i ljubavi Ketrin Ferari Simon ispričala je svoj razvojni put. Ketrin sam imala prilike da upoznam kada je kupovala naše pelene za treće dete i slušala sam je prošle godine na WWVršac. Njen poslovni put i razvoj su klasična ženska priča o tome kako izgleda uspeh kada te vodi srce, kada kreiraš idealno radno okruženje, uvažavajući druge i stvarajući bolje društvo za sve. Za mene njena priča je odličan primer kako u potrazi za zadovoljenjem ličnih potreba možemo uraditi nešto mnogo veće i bolje nego što smo ikada pomislili.

Razgovor o roditeljstvu sa Draganom Vukajlović Krstović i Borisom Krstović nam je dao simpatičnu sliku kako izgleda kada su oba roditelja u IT industriji i kako realno izgleda biti roditelj u doba interneta, online sastanaka, you tube kanala i radnog vremena kome se gube granice.

Ono što sam ja imala želju da podelim kroz razgovor sa Ljiljanom i Milicom jeste ideja balansiranja porodice i posla i iznad svega ideja ženske solidarnosti koju je Milica podstakla. Ženska solidarnost kao jedna velika sila i mogućnost, da ne budemo jedna drugoj konkurencija već podrška i snaga na daljem putu.

Zato drage moje, srećan nam praznik, da budemo slobodne, kreativne i jake!

Da budemo drugarice, majke, tetke, bake, sestre i ćerke, ponosne i hrabre!