Kako zaista izgleda proces promene?

Promena je jedina konstanta u našem životu. Bez obzira da li je želimo i planiramo ili ne, ona se dešava. Ono na šta možemo da utičemo jesu naše emocije tokom procesa promene i rezultat sa kojim ćemo izaći.

Čak i kada u proces uđemo svesno on može biti turbulentan i proizvesti rezultate koje nismo očekivali. Šta onda možemo da uradimo da lakše prihvatimo promene u životu?

Kada znamo da postoji proces koji zahteva vreme, nove veštine i znanja tada zapravo imamo moć da upravljamo sobom i samim procesom bolje i svesnije. Umesto razočarenja možemo da izaberemo podršku, dobru komunikaciju i odluke kojima proces možemo skratiti i učiniti prijatnijim.

Proces i faze promene sam mnogo bolje shvatila kada sam se prvi put srela sa grafičkim prikazom krive promene.

kriva promene

Danas u svom mentorskom programu upravo koristim ovu ilustraciju na početku kako bi objasnila tok razvoja na početku programa. Kada želimo promenu mi imamo taj početnički entuzijazam i želju da što pre krenemo. Onda kada proces promene zaista počne i kada vidimo čega sve tu ima, šta sve treba da uradimo često se javi otpor, manjak motivacije pa čak i prebacivanje odgovornosti. Upravo zbog toga mi je bilo interesantno da ovaj koncept malo bolje istražim.

Ceo ovaj koncept je je potekao od krive gubitka i tugovanja koje je postavila Elizabet Kubler Ros, doktor psihijatrije. Elizabet je napisala preko 20 knjiga o smrti i srodnim temama iz njenog ličnog iskustva rada sa terminalno bolesnim pacijentima. U svom radu Elizabet izdvaja 5 ključnih faza koju je većina pacijenata prolazila: poricanje, gnev, pregovaranje, depresija i prihvatanje.

Sličan proces je prepoznat i u drugim životnim situacijama kada se suočavamo sa promenom na polju odnosa, finansija ili posla. Ono što je važno da shvatimo kada želimo promenu na bilo kom polju u našem životu inicijalna promena počinje u nama. Ne moramo se uvek linearno kretati kroz ovaj ciklus, u nekim tačkama možemo ostati znatno duže ili se ponovo vratiti na njih. Ono što je najvažnije jeste da budemo svesni procesa i da ne uđemo u stanje otpora, koje nas u potpunosti blokira.

Hajde da sagledamo malo bolje ovih 5 faza u procesu promene:

  1. Faza šoka ili iznenađenja: Ovo je početna faza ciklusa koja ga ujedno i pokreće. Obično traje kratko, to je faza u kojoj se suočavamo sa situacijom koja nas je zadesila ili koju smo sami pokrenuli u želji za promenom. Može je pratiti i velika doza entuzijazma kada pokrećemo promenu koju želimo, kao i zbunjenost novim dešavanjima. U ovoj fazi je bitno da imamo na umu širu sliku, da aktiviramo svoj kreativni um i vidimo više mogućih rešenja situacije i samog procesa.
  2. Faza otpora: Strah je naša prirodna reakcija na nepoznato. Otpor je sastavni deo puta promene jer je potrebno da uradimo nešto što nikada ranije nismo. Ljutnja koja se pojavi može biti usmerena na nas same ili na ljude oko nas kao i okruženje, državu, okolnosti. Kad se nalazimo u procesu promene koji smo sami pokrenuli ovo je faza kada shvatimo koliki je zapravo put pred nama i šta sve treba da uradimo.
  3. Faza frustracije: Kada shvatimo da je promena neizbežna možemo još više upasti u ljutnju i gnev ili razmotriti koje korake možemo da preduzmemo. U ovoj fazi ako svesno izaberemo da usvojimo nove informacije i znanja možemo značajno skratiti proces. To je ova isprekidana linija na crtežu do koje možemo doći samostalno svesnom akcijom ili uz pomoć i podršku drugih kroz razgovor i aktivan rad na suočavanju sa novom situacijom.
  4. Faza razočarenja: Ovo je faza kada izgubimo veru, kada nam se čini da put koji smo odabrali nije moguć za nas, da je ulog preveliki i da nismo dorasli izazovu. Sumnjamo u sebe i svoje mogućnosti i u ovoj fazi pomoć sa strane puno znači. Ovo je faza koja može manifestovati depresiju, manjak volje i umor.
  5. Faza eksperimenta: Ovo je prvi trenutak u ciklusu kada svesno prihvatamo promenu. Spremni smo da usvojimo nova znanja i informacije. Sagledavamo put koji smo prošli i možemo da vidimo izlaz.
  6. Faza odluke: Promena nas uči i oblikuje, čini jačim i svesnijim. Bez obzira da li smo prošli ceo proces ili smo svesnim izborom skratili put ovo je trenutak u kome možemo zadovoljno da pogledamo iza sebe i vidimo napredak.
  7. Faza integracije: Promena je u potpunosti usvojena, nova znanja i iskustva su tu. Nalazimo se na novom početku, bogatiji za sve što smo prošli. Bravo!

Sada kada ovo znaš, razmisli:

  • U kojoj fazi se ti trenutno nalaziš?
  • Kakva dodatna pomoć bi ti značila?
  • Šta je potrebno da uradiš kako bi ti ovo iskustvo bilo što lakše i prijatnije?

Ako je promena koju želiš sebi u ovoj ili narednoj godini pokretanje sopstvenog biznisa i misliš da bi ti u tome značila moja pomoć i podrška, prijavi se za moj mentorski program Živi*Radi*Voli. Ove godine otvorene su rane prijave sa mogućnošću plaćanja na rate. Program će još 2022. godine biti po ovom modelu i ceni tako da ako želiš da radiš sa mnom na razvoju svoje ideje ili postojećeg biznisa ovo je idealna prilika.

Za više detalja o programu poseti www.sonjadakic.com. Na sajtu imaš sve detaljne informacije o programu i temama koje prolazimo, komentare onih koji su prošli program i više informacija o mom radu. Moja praksa je da se čujem sa svima koji zainteresovani za učešće u programu, prijavi se na stranici i čujemo se.

Piši mi kako ti se čini ovaj koncept krive promene, u kojoj si fazi trenutno i da li mogu nekako da ti pomognem u daljem razvoju.  🙂