Kakav je okvir na slici tvog života?

Kada promenimo okvir, mi dobijamo novu sliku.

Ova rečenica se nalazi u septembarskom priručniku mog mentorskog programa. Kada sam 2019. godine odlučila da napravim online verziju programa bitne lekcije koje sam dodala uključivale su neke od najvažnijih strategija NLP-a za koje sam smatrala da ih neko može savladati bez celokupne edukacije. 

Kada pričamo o biznisu, uvek se završi na tome koju mi priču sami sebi pričamo. Nema tu mnogo veze biznis plan, ni plan prodaje ili marketing strategija. Iznad svega toga stoji priča koju mi sebi pričamo, ta priča pokazuje šta mi mislimo da je za nas moguće. Jednostavno, mi postavimo određenu sliku života i onda na tu sliku postavimo okvir, dokle mi mislimo da možemo stići, pružiti svoje ruke i talente, koliko uspeha i radosti možemo prihvatiti.

Naši okviri se sastoje od znanja, iskustava i uverenja koja imamo u datom trenutku kada ih kreiramo. Recimo ja sam sa 19 godina zaključila kako će moj život biti prosečan jer nisam upisala fakultet koji sam želela i zbog toga sam zaključila kako ništa značajno neću postići u životu. To uverenje je postavilo jasne granice u mom životu, šta sam ja verovala da je za mene moguće i dostupno. Srećom život je imao bolji plan za mene 🙂

Kada se rodila Zara to je bio jasan trenutak u mom životu kada sam poželela da uradim nešto što će njen život učiniti malo boljim i tada sam prvi put zapravo razbucala taj ram prosečnosti – imala sam nešto što je meni bilo važnije od ograničenja koje sam sama sebi postavila. 

Uvek sam govorila da je naš najveći zadatak da prevaziđemo sami sebe i okvire koje sebi postavimo ili nam ih neko drugi odredi kada nam kaže kako ne umemo da crtamo, pišemo, pevamo… Prvi korak na ovom putu jeste da postanemo svesni da okvir postoji, da postoji određena suma novca koju mislimo da možemo da zaradimo, uspeh koji na nekom polju možemo da ostvarimo, posao koji mislimo da moramo da radimo. Jednom kada shvatimo da su to sve samo granice koje možemo rastezati i pomerati naš bolji život počinje. 

U NLP-u veština reframinga ili promene okvira se pre svega koristi za savladavanje otpora kod sebe ili drugih, idealna je strategija za reklamacije i izgovore koje dobijamo od naših kupaca. Najjednostavnije rečeno promenom okvira mi dobijamo širu perspektivu, priliku da stvari sagledamo iz drugog ugla. Promena okvira je direktno povezana sa našim uverenjima i zato može biti veoma moćno sredstvo promene. Ponekad promena okvira nam pomaže da budemo zahvalni i kada su okolnosti teške ili makar nisu sjajne po nas. 

U NLP-u prepoznajemo dva osnovna modela promene okvira:

– Promena okvira konteksta gde tražimo drugi kontekst gde nam nešto može biti korisno. Krećemo od izjave: Ja sam isuviše X!

Na primer: Ja sam isuviše stidljiva, tvrdoglava, brzopleta, detaljna, osetljiva…

Pravo pitanje koje ovde treba da postavimo jeste: Gde i kako nam to može biti korisno?

Suviše stidljiva – lakše ćeš se povezati sa sličnim osobama, bolje ćeš ih razumeti. 

Suviše tvrdoglava – znači da si istrajna što može biti sjajno kada radiš na svojim ciljevima, na projektima koji zahtevaju dugotrajan fokus…

Suviše brzopleta – donosiš odluke i izvršavaš zadatke brzo, to je nekada ključno u biznisu. Što brže grešimo, brže učimo i napredujemo. 

– Promena okvira značenja je drugi oblik reframinga kada tražimo dodatno značenje, najčešće ima formu: Uvek kada se dogodi X, ja reagujem sa Y!

Na primer: Uvek kada se približava rok za predaju projekta, ja se unervozim.

Uvek kada kiša pada, meni se spava.

Uvek kada se kupci požale na proizvod ili isporuku, ja se osećam loše.

Pravo pitanje koje ovde treba da postavimo: Šta je dobra strana situacije koja se desila?

Uvek kada se približava rok za predaju projekta, ja se unervozim. Znači da ti je stalo da sve uradiš na vreme.

Uvek kada kiša pada, meni se spava. Možda je to zaista idealan trenutak da odmoriš ako možeš.

Uvek kada se kupci požale na proizvod ili isporuku, ja se osećam loše. Možda je to baš prilika da preispitaš da li nešto možeš uraditi drugačije i bolje, prilika da se inovira.

Promena okvira konteksta funkcioniše po principu da sve odgovara negde, svako ponašanje ima konktekst u kome može biti korisno. Kod promene okvira značenja trudimo se da vidimo širu sliku, da preispitamo vezu između akcije i reakcije. 

Ako već imaš svoj biznis razmisli koja su 3 najčešća izgovora ili reklamacije koje dobijaš i kako bi na njih mogla da odgovoriš kroz promenu okvira. Isto tako, bilo da imaš svoj biznis ili želiš da ga pokreneš, razmisli koje izgovore najčešće imaš zašto ne radiš neke stvari koje su ti bitne. Najčešći izgovori su nemam vremena i nemam para. Probaj sa promenom okvira ili budi sasvim iskrena i reci da ti to trenutno nije prioritet.

Nadam se da ti je ovo bilo korisno da neke svoje okvire malo preispitaš i možda malo rastegneš, za početak. Piši mi ako imaš nekih pitanja, biće mi drago da se upoznamo.