Intervju: Hrabra mama i izazov – Izbalansirati dva sveta (poslovni i roditeljski)

Ko si ti?

Zdravo hrabre mame, ja sam Sonja, mama, ćerka, supruga, sestra, slučajna preduzetnica, neko ko veruje da bolje sutra stvaramo sami upravo danas. Sa rođenjem dece u moj život su došla silna pitanja: Ko sam? Šta radim? Šta je to što ja mogu da uradim da učinim ovaj svet malo boljim mestom za moju decu? U šta želim da uložim sebe i svoj život?

I tako iz čiste želje, sa puno ljubavi i malo konkretnog znanja uplovila sam sa svojom kumom u preduzetničke vode i donela jedan potpuno nov proizvod u Srbiju – platnene pelene od bambusa. Danas kada pogledam šta smo sve uradile tokom proteklih 7 godina izgleda mi potpuno neverovatno. Preduzetništvo je u moj život donelo jedan sasvim novi svet i mogu slobodno reći da je to najluđa avantura koju sam sebi mogla uplatiti 🙂

Upoznala sam sjajne ljude, putovala na mesta o kojima se nisam usudila ni da maštam i doživela neke zaista fenomenalne stvari, sve to naravno uz veliku podršku moje porodice, pre svega supruga i ponekad sasvim nepoznatih ljudi. U svemu tome moja osnovna inspiracija da se odvažim da radim samostalno je bila pre svega želja da budem sa svojom decom tokom njihovih prvih godina, da mogu da ispratim sve važne događaje u njihovom životu i da im negde svojim izborom dam ideju kako je to kada radite nešto u šta iskreno verujete i koliko je to zapravo bitno u životu, mnogo bitnije od ocena u školi i plate koju zarađujete.

Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

S obzirom da sam posao pokrenula kada je moja ćerka Zara rođena i da je posao rastao i razvijao se nekako uporedo sa tim kako je ona rasla, za mene je jedan od najvećih izazova upravo bio izbalansirati ta dva sveta. Veći deo vremena u početku sam radila od kuće, to je omogućilo da Zara do četvrte godine bude sa nama i tek onda krene u vrtić. Zvezdan koji je tri godine mlađi je takođe tek sa tri godine krenuo u vrtić i to vreme provedeno sa njima smatram najboljom investicijom u svom životu. Naravno sve to ne bi bilo moguće bez podrške supruga koji je ostajao sa njima kada sam išla na kratka putovanja ili poslovne sastanke, sajmove, promotivne događaje. Svaki put bi me ispratio sa rečima podrške i uverenjem da će oni biti apsolutno dobro i zaista je tako i bilo. Mnogo mi znači što smo od prvog dana oboje bili podjednako uključeni u sve oko dece i iskreno verujem da je to jedan od osnovnih razloga što posle 10 godina braka imamo bolji i jači odnos nego na početku.

I dan danas vagam da li svoje vreme pravilno raspoređujem, ali negde me umiri činjenica da to nije nešto što se meri minutima, već osmesima. Mislim da je za moju decu mnogo zdravije da imaju mamu koja je zadovoljna onim što radi, da svi zajedno rastemo i učimo svakodnevno kako da budemo bolji sami za sebe i jedni za druge.

Ja generalno mislim da je preduzetništvo za žene jedan od načina da upravo usklade želju da budu mame i da rade nešto što ih ispunjava. Kao dokaz ovoj ideji svakako mogu da navedem sve divne žene koje sam upoznala tokom ovih godina od kojih je većina upravo pokrenula posao kada su postale majke. Većina je inspiraciju za posao našla upravo u deci, pokušavajući da reši neki problem ili prosto uvideći da tako nešto kod nas ne postoji.

Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Da manje brinem i da se više radujem sa svojom decom. Nekako kada posmatram porodice oko nas čini mi se da tate mnogo više uživaju u roditeljstvu, mame su to nekako suviše ozbiljno shvatile 🙂 Preuzmemo na sebe toliko toga i onda nas sve to preplavi da nemamo vremena ili snage da sednemo i uživamo sa svojom decom. Deca žive u sadašnjem trenutku i mislim da je to jedna od najvažnijih stvari koju treba od njih da naučimo, tu leži pravo zadovoljstvo. Da se igramo sa njima bez osećaja griže savesti što nismo oprale sudove, da im čitamo priče pre spavanja ne gledajući na sat jer imamo još nešto da uradimo. Da budemo u tom trenutku sa njima u potpunosti, da se prepustimo i jednostavno uživamo. U poslednjih godinu dana trudim se da kada sam sa njima sve ostalo isključim i da svoje obaveze završim dok su oni u školi i vrtiću. Svesna sam da će vrlo brzo doći vreme kada više oni neće želeti da provode toliko vremena sa nama i zato se trudim da uživam u svakom trenutku koji imamo sada, bez obzira na prljave sudove, veš koji treba složiti ili mailove koje treba poslati.

Tvoje MAMINO VREME.

S obzirom da po prirodi volim da radim ne mogu da se pohvalim da imam neko svoje redovno slobodno vreme. Realnost je takva da kada imate privatan posao i porodicu, uvek postoji nešto što možete da radite, slobodno vreme prosto ne postoji osim ako se baš dobro ne potrudite da ga organizujete. Ono što ja volim da radim za svoju dušu jeste da se viđam sa svojim drugaricama, šetam sa muzikom u ušima kada god imam priliku, idem na koncerte i čitam knjige. Poslednjih godinu ipo dana posvetila sam se edukaciji i to me baš ispunjava. Zbog činjenice da nisam završila fakultet i da sam rano počela da radim, u sebi nosim veliku želju za znanjem i usavršavanjem. Zbog toga posećujem razne edukacije, konferencije, čitam knjige koje mi pomažu u privatnim i poslovnim izazovima.

Ono za šta želim da izdvojim vreme u budućnosti jeste neka fizička aktivnost, ples u kombinaciji sa vežbama jer me to baš raduje.

Pitanje prethodne mame: Šta je to ili šta bi ti bilo neprihvatljivo u vezi sa tvojim detetom, i šta bi preduzela u vezi sa tim?

Bilo bi mi neprihvatljivo da moja deca nemaju poverenja da mogu sve da mi kažu, da ne osećaju da imaju moju potpunu podršku bez obzira šta se desi. Veoma verujem u onu ideju da svojoj deci trebamo dati dobar koren i krila da polete. Dokle god dete zna da uvek ima kome i čemu da se vrati, ono ima osećaj sigurnosti i podrške i to je ono što mu daje hrabrost. Ja sam odrasla sa jakim osećajem ljubavi i podrške od svoje majke i to je kod mene izgradilo osećaj lične vrednosti i odgovornosti za sopstveni život. Ne postoji važniji poklon koji roditelj može pokloniti svom detetu od ljubavi i podrške. Zbog toga mislim da je bitno da razgovaramo sa svojom decom o svemu, o emocijama, svakodnevnim događajima, životu, ljudima oko nas, svemu što se događa jer jedino tako će biti spremni da sutra žive svoje živote samostalno i svesno.

Original link: http://maminovreme.org/2017/08/hrabra-mama21/