Gde je tvoja zona genijalnosti?

Danas hoću sa tobom da podelim jedan interesantan koncept koji je meni baš značio kada sam se prvi put srela sa njim.

Gay Hendricks u svojoj knjizi Big Leap predstavlja 4 zone aktivnosti u kojima mi radimo u svom životu. To su upravo zone koje su ilustrovane na slici iznad. O čemu se tu zapravo radi? Danas se dosta priča o zoni genijalnosti, kako tu treba da budemo, odatle da radimo…ali kako zapravo da je nađemo?

Meni je upravo ova ilustracija pomogla da krenem da razlikujem svoje veštine i znanja, da shvatim koje pripadaju kojoj zoni i da prema tome planiram svoje dalje korake. Zahvaljujući ovoj podeli mogu lakše odrediti čemu ću u budućnosti više govoriti NE, a za šta želim da otvorim više prostora u svom životu.

Dakle evo kako ide podela:

1. Zona neznanja – ovde spadaju sve one stvari u kojima nismo dobri, koje nam ne idu od ruke. Ovde su svi oni poslovi u kojima su drugi bolji od nas i kojih treba da se oslobodimo jer nas skupo koštaju u vremenu. To može biti kuvanje, spremanje kuće, administracija…

2. Zona znanja – ovde se nalaze stvari koje dobro radimo, ali ih isto tako i drugi ljudi dobro rade. Ovde ne ostvarujemo svoj pun potencijal i zbog toga patimo, fizički i mentalno. Ovde bi bilo dobro da se zapitamo šta možemo da delegiramo? U biznisu to može biti marketing, administracija, komunikacija, prodaja…

3. Zona izvrsnosti – ovde spadaju stvari koje radimo odlično i od tog rada možemo veoma lepo da živimo. Problem nastaje kada ostanemo u ovoj zoni jer je to za nas zona poznatog, naša draga zona komfora. Dugoročno ako ostanemo ovde patimo jer ne ostvarujemo svoj pun potencijal. Ovde spadaju svi oni poslovi u kojima smo izuzetno dobri i gde smo dobro plaćeni, ipak nismo sasvim srećni i ispunjeni. 

4. Zona genijalnosti – ovo je ono zbog čega smo rođeni, to je naša sudbina. Ovde ispoljavamo svoje snage i darove. Ako slušamo svoj unutrašnji glas, on će nas dovesti dovde. Ako mu se suprotstavljamo može se javiti bolest, nezadovoljstvo ili čak i depresija. Putovanje kroz ove zone za većinu nas traje godinama, ipak verujem da kada ih ovako jasno sagledamo jasnije možemo da vidimo put pred nama. Gde želimo da budemo i šta nas sve na tom putu usporava i ometa.

Piši mi kako ti se čini ovaj koncept i u kojoj si fazi trenutno. Ja vežbam hrabrost i kreativu za 4. kvadrant 🙂