Inicijativa pravi razliku, uvek

Kada si poslednji put iskočila iz kutije, uradila nešto prvi put, započela nešto što dugo odlažeš? Ova 2020. godina jeste bila luda i teška za planiranje, slažem se. Ipak, kao i uvek pokazala nam je i još bliže nas usmerila na ono što uvek možemo da menjamo a to smo mi sami. Tako da bez obzira što ne znamo koliko će novo stanje trajati i kako će izgledati svet jednom kada se završi sada je dobar trenutak da se zapitamo kako mi želimo da bude.

Nova realnost nam je dala neku novu sliku i ideje, sada je na nama da za sebe napravimo model koji će raditi i sa kojim ćemo biti više zadovoljni. Stvar je u tome da smo uvek imali moć da utičemo na svoju stvarnost, samo nam je nova situacija to približila i ubrzala. Dosta ljudi u mom okruženju je napravilo iskorake i donelo odluke koje su delovale nemoguće samo par meseci ranije. Tako da nekada upravo u izazovima leži prilika da budemo hrabriji.

U svojoj knjizi Iskoči iz kutije Set Godin piše o tome zašto je važno da imamo inicijativu. Zašto je bitno da u svom životu sami crtamo svoje mape. U našoj prirodi leži potreba da imamo mapu, da znamo kuda idemo i zašto smo ovde. Ako smo dovoljno hrabri da nacrtamo svoju mapu, drugi će nas pratiti. Oni koji izaberu da crtaju svoje mape bivaju nagrađeni, a ne oni koji ih prate. Svi mi bi rado pratili mape kada bi one dolazile sa garancijom, ali toga nema. Mape su tu, podeljene su među nama, vrednost im nije neka jer ih svi mogu imati. Stvar je u tome da svoje mape učinimo vrednim. Da naše putovanje bude zaista avantura naše duše.

Kako se to radi?

Tako što iskreno živimo, tragamo za odgovorima, preispitujemo sebe, pratimo onaj unutrašnji osećaj koji zna da smo stvoreni i da možemo više.

Inicijativa i započinjanje kreću sa: Hajde da vidimo i pokušajmo! Za početak to je dovoljno. Da budemo radoznali, otvoreni i hrabri. Hrabrost se uvek isplati, to uvek pišem. Sebi kao podsetnik i drugima da razmisle. Kada smo poslednji put bili zaista hrabri u svom životu?

Uskoro nije toliko dobro kao sada. Inicijativa je kao kreativnost, ona zahteva da budemo radoznali. Ključ našeg uspeha i zadovoljstva je u negovanju sopstvene radoznalosti. Da želimo da razumemo kako nešto radi i kako može da radi još bolje. Kako mi možemo biti još bolji, naš život, odnosi sa dragim ljudima, posao koji radimo?

Ponekad jednostavno čekamo da nas neko izabere, pogura malo, čime zapravo samo prebacujemo odgovornost za započinjanje na druge. Najveći izazov danas u šarenom svetu punom informacija jeste da se fokusiramo na posao, a ne na strah koji proizilazi iz obavljanja tog posla. Strah je izvor svih naših sumnji, zato je važno da ono zbog čega smo tu postavimo iznad straha.

Nije važno da budemo najbolji, najlepši, najpametniji, bitno je da krenemo i uradimo nešto. Pogledaj maslačak, on ispusti stotine semenki svuda oko sebe, bez plana i ideje, a dovoljna je jedna da nastane novi cvet. Prestani da razmišljaš i kreni, univerzum voli hrabre.

Za kraj 7 saveta kako da budemo bolji:

  • Budi svestan/svesna sebe i sveta oko sebe
  • Uloži u obrazovanje, bolje ćeš razumeti svet
  • Poveži se, kroz poverenje mi gradimo veze
  • Budi dosledna/dosledan, da drugi znaju šta mogu da očekuju od tebe
  • Izgradi nešto vredno, što sutra možeš prodati, razmeniti ili pokloniti
  • Budi produktivan/produktivna, drži svoju cenu
  • Imaj hrabrosti, srca i strasti na pretek

*Ako te ova tema interesuje i treba ti mali podstrek, preporučujem ti da pročitaš knjigu Iskoči iz kutije Set Godina. Ako je poručuješ preko ovog linka imaš 10% popusta uz kupon: sonjadakic