Da li i ti imaš FOMO (strah od propuštanja)?

Ova knjiga je već neko vreme na mojoj listi za čitanje, sam naslov jednostavno zove na akciju. Živimo u vremenu sa pregršt informacija, svakodnevno smo preplavljeni događajima, izborima, odlukama i koliko god se trudili da posložimo vrednosti, odredimo prioritete čini nam se da uvek nešto ostaje. Kao da ta lista zadataka, želja i htenja nikada ne staje, uvek će biti nešto zbog čega ćemo osećati da nismo uradili sve šta je trebalo.

U podnaslovu knjige autor kaže – praktično donošenje odluka u svetu prepunom izbora. Verujem da u ovoj rečenici svako od nas može da se nađe. Autor knjige Patrik Mekginis se prvi put tokom studiranja sreo sa tim osećajem da želi više nego što može da postigne. Svuda oko njega su bili razni događaji, žurke, okupljanja i čak i kada uopšte ne bi spavao nešto bi propustio. Patrik je prvi put ovaj akronim predstavio u svom radu koji je objavljen u studentskom časopisu. Prepoznao ga je ne samo kod sebe, već i kod svojih kolega koji su bili željni znanja, života, iskustava – ali jednostavno bilo je previše toga da bi mogli sve da postignu.

Sam izraz FOMO poslednjih godina postao je deo svakodnevnog razgovora, marketinških kampanja, a našao je svoje mesto čak i u Oksfordskom rečniku engleskog jezika. Pored ovog pojma autor predstavlja i drugi FO akronim, a to je FOBO – strah od bolje opcije. Kako on sam kaže najgora je kombinacija ova dva:

FOMO + FOBO = FODO (Fear of doing anything)
Kada se udruže strah od propuštanja i strah od toga da li ćemo doneti pravu odluku to nas vodi direktno u blokadu!

Ključno pitanje je: Koliko nas koštaju ti strahovi? Koliko nas koštaju u vremenu, novcu, uspehu, odnosima, radosti…

Dobra vest je da rešenje postoji – potrebno je da vežbamo odlučnost!
Odlučnost uklanja strah od donošenja odluka, razdvaja osećanje od namere i tada stupamo od akciju. Kada propustimo neku priliku mi zapravo sebi pružamo slobodu. Sa druge strane FOMO nalazi se JOMO (Joy of mising out) radost propuštanja. JOMO nije proces, to je cilj. Kada smo svesni svega što propuštamo i to nam ne pada teško, onda smo stigli do cilja.

Dva su osnovna principa prevazilaženja ovog straha: 

  • Naučiti da odaberemo ono što zaista želimo
  • Naći hrabrost da propustimo sve ostalo

Zvuči tako lako, ali nije nimalo jednostavno 🙂

Kada se u potpunosti posvetimo onome šta treba da radimo, umesto da razmišljamo o onome što bi mogli da radimo, na dobrom smo putu. Strahovi predstavljaju ogroman gubitak vremena i energije.

FOMO potiče od naše primitivne želje da pripadamo grupi. Pun je težnje, želimo nešto bolje, nešto veće od onoga što trenutno imamo. Sa druge strane FOBO parališe, oduzima vreme, iscrpljuje. Predstavljamo teret drugima jer čekaju na nas. Što više mogućnosti imamo, to smo više preplavljeni izborima. FOBO neguje analitičnost, a guši inovativnost, daje prednost statusu kvo što vodi do potpune blokade i neodlučnosti. FOMO je povezan sa emocijama, dok se FOBO odnosi na proces.

FOBO u preduzetništvu

Kada radimo nešto novo, bez obzira sa koliko podataka raspolažemo ne možemo predvideti budućnost. Ovo je posebno važno za preduzetništvo, potrebno je doneti odluku i testirati. FOBO je antiteza preduzetničkog duha, on je stalno u potrazi za savršenim planom, a tako nešto ne postoji.

FOMO su sve te prijave na newslettere koje ne čitaš, vebinare koje ne odgledaš, edukacije koje uplatiš i nikada do kraja ne završiš! Zastani na trenutak i vidi šta stoji iza toga. Izaberi zaista ono što ti je vredno, tu uloži svoje vreme i energiju, a sa svega ostalog se odjavi. Zapamti u svetu prepunom izbora, hrabrost je doneti odluku i istrajati na tom putu!

Ako te interesuje da dublje istražiš ovu temu onda ti svakako preporučujem da pročitaš knjigu, u njoj autor nudi konkretne savete kako da kroz par pitanja lakše donosimo odluke i odredimo prioritete. Ukoliko poručuješ sa Finesa sajta uz kod:sonjadakic imaš dodatnih 10% popusta.