Mentorski programi u Srbiji i regionu

U novembru 2021. godine kao deo kampanje za moj mentorski program Živi*Radi*Voli održala sam vebinar na temu mentorstva. U ovom vebinaru podelila sam moje iskustvo i put od uloge mentija do mentora. Ako želiš vebinar možeš pogledati ovde:

Pored ličnog iskustva, tokom vebinara sam podelila preporuke za mentorske programe koji su aktivni kod nas na godišnjem nivou, i za koje možeš da se prijaviš ukoliko ispunjavaš uslove i interesuje te ovakav vid rada i podrške.

  • Social Impact Awards – program podrške mladima (18-35 godina) koji imaju društveno odgovorne ideje. Ovaj program je globalni, uključuje učesnike iz 15 zemalja Evrope, Afrike i Azije. Sastoji se od 3 meseca inkubacije i mentorstva, na kraju programa 3 odabrana projekta dobijaju finansijsku podršku u iznosu od 1.500€. Program kreće svake godine u junu mesecu. Ovde možeš posetiti globalni sajt i pogledati projekte koji su do sada učestvovali.
  • Kreativno mentorstvo – godišnji mentorski program za lični i profesionalni razvoj budućih lidera u oblasti kulture. Nema ograničenja u godinama niti polu! Svake godine bira se 25 mentorskih parova koji pored rada 1:1 prolaze i grupne mesečne radionice. Konkurs se otvara u septembru svake godine, od ove godine program je otvoren za učesnike iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske. Na njihovom sajtu možeš preuzeti priručnik o mentorstvu i pronaći dodatne savete na ovu temu.
  • Podeli znanje, godišnji mentorski program za lični i profesionalni razvoj žena. Bira se 20 mentorskih parova i pored rada 1:1 sa mentorom program ima i mesečne radionice i događaje. Konkurs se otvara svake godine u oktobru mesecu. Ono što je dobro kod ovog programa – nema ograničenja u godinama.
  • Smart kolektiv, program za održive ideje. Program za one koji su na početku razvoja i rade na inovativnim rešenjima za konkretan društveni i/ili ekološki problem. Program je namenjen mladima 18-35 godina. Odabranih 10 ideja prolazi program koji traje 5 meseci. Prijave se otvaraju jednom godišnje, do sada je to bilo tokom jeseni.
  • RISE program, regionalni inkubator za socijalno preduzetništvo. Program za mlade 18-35 godina, 36 timova iz regiona dobija 4 + 6 meseci podrške. Dva odabrana tima dobijaju finansijsku podršku. Prijave su otvorene u septembru svake godine.
  • Zelene ideje, program za razvoj zelenih preduzetničkih ideja. U uži izbor ulazi 12 – 15 ideja koje dobijaju mentorsku podršku i mogućnost finansijske podrške. Tri odabrana projekta dobijaju po 5.000$ i mogućnost učešća na regionalnom takmičenju gde mogu dobiti dodatnih 5.000$ – 10.000$. Prijave su otvorene u martu svake godine.
  • Cherie Blair Foundation, ako želiš iskustvo globalnog mentorskog programa na polju preduzetništva i rad na engleskom jeziku ovde se možeš prijaviti da budeš mentor ili menti. Program traje godinu dana i uključuje rad 1:1 sa mentorom/mentijem uz dodatnu podršku i edukaciju.
  • Živi Radi Voli online mentorski program za razvijanje dobrih ideja. Na kraju red je da spomenem i moj mentorski program 🙂 Program traje devet meseci i obuhvata sve što je potrebno da znaš na temu razvoja biznisa i ličnih veština. Ove godine otvorene su rane prijave sa mogućnošću plaćanja na rate. Program će još 2022. godine biti po ovom modelu i ceni tako da ako želiš da radiš sa mnom na razvoju svoje ideje ili postojećeg biznisa ovo je idealna prilika. Za više detalja o programu poseti www.sonjadakic.com. Na sajtu imaš sve detaljne informacije o programu i temama koje prolazimo, komentare onih koji su prošli program i više informacija o mom radu. Moja praksa je da se čujem sa svima koji zainteresovani za učešće u programu, prijavi se na stranici i čujemo se.

Piši mi ako imaš neka pitanja ili iskustvo sa mentorskim programima.