Koliko vredi jedna ideja?

Živimo u vremenu kada viđamo nove stvari svakodnevno. Sve to prihvatamo i usvajamo ne dovodeći u pitanje ponekad da li nam zaista sve to treba. Neke od tih ideja su sjajne i kada zažive dugoročno menjaju naše navike, pa i nas same. Neke žive sezonski koliko su potrebne, kao proizvod sa ograničenim rokom trajanja.

Jedna od ideja koja se ušunjala u moj život sasvim neprimetno jeste akcija čepom do osmeha. Sećam se prvih plakata koji su se pojavili na vratima obdaništa i velikih balona za vodu u kojima su se sakupljali šareni čepovi. Objasnila sam deci o čemu se radi i oni su bili super srećni da svakih par dana nose kesu sa čepovima i da ih ubacuju u balone. Bilo je jutara kada bi se raspravljali ko će da ih nosi pa smo ih delili u 2 kese, da svi budu srećni.

Za one koji ne znaju da i vas navučem na ideju 🙂

Čepom do osmeha je akcija gde se prikupljaju plastični čepovi za reciklažu. Potrebno je 5.000 kg čepova da bi se prikupilo dovoljno novca da se kupe jedna invalidska kolica ili slično pomoćno sredstvo (bicikl, stolica) za dete sa invaliditetom. Akcija je pokrenuta 2015. godine i do sada su uspešno prikupljena sredstva za 20 dece i mladih (podaci iz januara 2018. godine). Veliki broj kompanija se tokom godina priključio akciji tako da danas pored škola i obdaništa postoji zaista puno mesta gde možete odneti svoje čepove.

Ono što je mene iznenadilo kada smo krenuli sa sakupljanjem jeste brzina kojom su se čepovi nagomilavali. Na nedeljnom nivou imali bi već malu gomilu, a za 2-3 nedelje već punu malu kesu. A onda je ideja počela da se širi i raste 🙂 Moja mama je videla šta radimo pa je i ona počela da sakuplja i donosi nam njene čepove. Onda je akciju proširila na svoje prijatelje i tako je postalo sasvim normalno da svaki put kada bi došla kod nas donese i kesu sa čepovima. Onda je otputovala na 2 meseca u Sarajevo, kada se vratila u koferu pored par poklona za decu našla se velika kesa čepova. Objasnila nam je da je tokom boravka celu familiju navukla da sakupljaju čepove, a onda ih je uredno spakovala u kofer i ponela. Za mene u tom pakovanju šarenih čepova bilo je puno ljubavi i podrške.

Ovog leta putovala sam poslovno u Split na 3 dana, bila je to prilika da se nakratko vidim sa tetkom i tečom koji žive dole. Pošto se nismo videli duže od godinu dana ja sam im nosila par stvari iz Srbije, a oni su meni doneli flašu domaćeg maslinovog ulja od tečinih maslina, veliku čokoladu za decu i zamislite punu kesu čepova 🙂 Tada sam shvatila koliko je ustvari jedna ideja moćna. Kako može učiniti da šareni čepovi prelaze granice, lete avionom i čine dobra dela.

Ja sada sakupljam čepove gde god da idem, jednostavno kada vidim praznu flašu ruka mi sama kreće, skida čep i stavlja ga u tašnu. Obično u tašni uvek imam par komada koje zaboravim da izvadim kod kuće pa tako danima idu sa mnom, ali to je sasvim ok.

Do sada sam sakupila čepove iz Sarajeva, Splita, Brisela, Grčke, Beča i Makedonije i to mi je potpuno fantastično. Znam da kada pričam sa ljudima o reciklaži njihov stav je obično da oni sami tu ne mogu mnogo šta da postignu. Šta ako oni jedini recikliraju u svojoj zgradi, kao da će to neku razliku da napravi?

Ipak ja verujem da promena kreće od onog jednog čepa koji odlučimo danas da odvojimo na stranu. Verujem da se svaki računa i da svaki pravi razliku. Znam da 5 tona plastičnih čepova zvuči kao dosta i jeste, ali ta gomila kreće sa jednim čepom. Koliko god delovalo malo, to naše malo je za neko dete mnogo. To je njegova šansa da izađe napolje, da bude sa svojim drugarima, da ide u školu i da živi lepši i ispunjeniji život. Eto, to jedan čep može da učini! I možda 20 dece za 3 godine ne zvuči kao mnogo, ali ja verujem da je za svakog od njih pojedinačno to zaista velika stvar. Male promene danas čine velike promene sutra, jedan mali čep ima moć da nasmeje dete, šta ćete više od toga.

Imala sam priliku da upoznam Vanju, divnu mladu mamu koja stoji iza ove ideje. Ona je ovaj model videla u Sloveniji i poželela da ga pokrene u Srbiji. Uspela je u tome. Ta ideja nije bila nešto do tada neviđeno ali je zaživela i napravila promenu. Eto koliko je moćna jedna ideja! ♥