Kako je Marija uskočila u preduzetništvo?

U ovom tekstu želim da podelim sa tobom Marijinu priču, za sve one koji čekaju pravi trenutak i pitaju se kada će doći.

Marija se u martu 2020. prijavila na moj mentorski program. U razgovoru rekla mi je da želi da otvori prostor za roditelje i decu gde će ponuditi razne aktivnosti za um, dušu i telo. Bio je to ambiciozan projekat i ono što je bilo dobro u celoj priči jeste da je Marija već imala iskustvo u organizaciji. Godinama je radila na polju marketinga i promocije za druge i sada je prirodno želela da uloži svoja znanja i iskustva da napravi nešto svoje. Da bi ovo pismo bilo zaista autentično podeliću poruku koju mi je Marija napisala kada sam je zamolila da u 2-3 rečenice podeli njeno iskustvo učešća u programu. Marijinu priču prenosim u celosti jer je mnogo više od 2-3 rečenice, jer je iskrena priča o hrabrosti, dozvoli za pauzu, preispitivanju i istrajnosti na putu građenja naše ideje.

Draga Sonja,
Šaljem ti svoj tekst pod naslovom: “Skok u preduzetništvo”
Priča o KOŠNICI, sa prigodnom slikom

Na početku 2020, znala sam da moram nešto da uradim, ali nisam znala ni ŠTA, ni KAKO, ni ZAŠTO. Sonju sam dobila “na poklon” od moje drage kume i krenuli smo. Na žalost krenula je i korona i dečija online škola. Bila je sreća u nesreći raditi domaći sa mojom decom, njihova radost što i mama ima domaći me toliko inspirisala. 

Zajedno smo išle u školu, one u svoju, ja u Sonjinu i to što sam tada napisala i što je izašlo iz mene će, ispostaviće se, biti moja prekretnica. Na kraju se opet desilo nešto za mene čudno. Mislila sam da kada prođem ceo kurs, nakon toliko dragocenih informacija, da ću se “naterati” da se sve odjednom desi, sada i odmah, jer sam takva i volim da sve bude brzo i odmah i kako ja želim, međutim ništa se nije desilo. 

Jednostavno sam se povukla, stala, sve sam nosila u sebi, ali ništa nije izašlo. Bila sam očajna. Iskoristila sam Koronu kao izgovor, da nije pravo vreme i da je dobro što ne započinjem ništa sada.

Godinu dana ništa i onda Boooom! Sve se desilo u junu 2021. Jednostavno se sve poklopilo. Mislim da sam ja to oduvek čekala. Neko to zove sreća, neko “kad se slože kockice“, neko kaže “sve se desi u pravo vreme i kada si spremna“. 

Kako god to zvali, meni je to trebalo i volim te znakove pored puta i taj neki specijalni momenat, kada sve ide lako i klizi i kada ne mora da se muči i gura – tu energiju treba čuvati za posle, kada se iz planiranja pređe na dela, pošto je treba baaaaš dosta i mora baš da se gura! 

Neko drugi bi planirao ovakav projekat oko dve godine i imao sve proračunato i skockano i onda krenuo u akciju, više ljudi iz okruženja mi je to i savetovalo, ali moj strah je bio toliki, da me je paralisao svaki put kada bih previše razmišljala i planirala. Tako se Košnica i rodila, za tri meseca, ali sam je zato “čuvala u stomaku” godinama.
 Dok sam pravila Košnicu leta 2021., svima sam govorila kako imam najviše problema u životu ikada, a da se osećam najbolje ikada!

Bezbroj puta sam htela da pozovem Sonju i da kažem – Pomagaj!  Rekla sam sebi: “Nećeš Maro zvati nikoga, sama ćeš ovo da uradiš kako god znaš i umeš, pa ćeš da iznenadiš i sebe i druge, kako god”! 

Zato sam skripte i domaći, a da ne govorim o excell tabelama za finansijski i biznis plan, iščitavala i zahvaljivala nebesima i kumi što me prijavila na Sonjin program i što ih imam, jer bez toga ne bih uspela nikada da sve što se vrzma u mojoj glavi, stavim na papir.

Hvala ti Sonja. I uz tebe sam tražila i našla svoje ŠTA, KAKO i ZAŠTO.
KOŠNICA 
je baš mala, nema još ni dva meseca, novorođenče, treba joj puno nege, vremena, truda i znanja da bi stala na noge. Videćemo kako će rasti i kako će njen život izgledati, sve je to neizvesno, ali sam zahvalna i to je samo po sebi dovoljno, što se uopšte “rodila” i što postoji.

I da, namerno stavljam sliku skoka, zato što ona najbolje ilustruje preduzetništvo, skok i osmeh, a da li ćemo se dočekati, to niko ne zna i ne treba da zna. Da sam znala na početku ovo što sada znam, nikada ne bih ni krenula!

HRABROST sam izvukla iz Božićne česnice za moj rođendan, kao poruku za 2021. godinu i mogu sada da tvrdim da je to najvažnija osobina koju jedna preduzetnica mora da poseduje!

Živite, radite i volite se dugo dugo dugo, kako kaže Sonja i radite na sebi, oko sebe i za sebe, svi od 5 – 105 godina, kako kažemo mi u Košnici!

Zujimo zajedno,

Mara Dukić
KOosnivačica


Ako bi i tebi, kao i Mariji, značila podrška u razvijanju sopstvenog biznisa, otvoren je upis za moj mentorski program po najpovoljnijoj ceni do 10.03. uz mogućnost plaćanja na rate. Program Živi Radi Voli će još sledeće godine biti po ovoj ceni i u ovoj formi. Ako želiš 2022. godine da radiš sa mnom na razvoju svoje ideje ili postojećeg biznisa poseti www.sonjadakic.com za više detalja. Na sajtu imaš sve informacije o programu i temama koje prolazimo, komentare onih koji su prošli program i više informacija o mom dosadašnjem radu. Ako želiš da se čujemo i popričamo o tvom učešću u programu dovoljno je da popuniš formular na dnu stranice i ja ću ti se javiti