6 saveta za bolji rad od kuće

Ova situacija je svima donela promenu, čak i onima koji su možda već imali povremenu praksu rada od kuće. Odjednom su svi sastanci otkazani, radionice i treninzi odloženi do daljnjeg, a mi smo ostali da se sami snađemo sa svojim obavezama, privatnim i poslovnim. Za neke je posao u potpunosti prekinut, kod nekih je obim posla manji, a neki imaju više posla nego ranije. Koja god da je tvoja situacija htela sam da izdvojim par saveta kako da tvoj rad od kuće bude produktivniji, a ti zadovoljnija.

Bez obzira da li imaš porodicu, decu, kucu, macu pravila su primenljiva i bitna za sve.

1. Napravi prostor za rad – ukoliko imaš radni sto, odlično. Raspremi ga od suvišnih stvari tako da imaš prostora da radiš. Ukoliko nemaš određen sto za rad, razmisli da li postoji način da sebi obezbediš kutak za rad. Čak i ako radiš za laptopom bitno je da imaš prostor gde možeš lepo spustiti računar, da ruke možeš lepo da osloniš i radiš duži period. Stolica je takođe važna, ne mora biti supersonična ergonomična, poslužiće i obična kuhinjska za prvu pomoć, bitno je samo da imaš dobar oslonac za leđa. Određivanjem prostora za rad mi zapravo komuniciramo svom umu kada treba fokusirano da radimo na nečemu.

2. Odredi radno vreme – ovo je jako važno, posebno ako imaš partnera i decu. Napravite zajednički raspored u skladu sa mogućnostima, tako da naizmenično neko bude sa decom, dok drugi može neometano da radi. Ukoliko ti je potrebno više sati fokusiranog rada razmisli da ustaneš ranije pre svih ili da radiš uveče kada svi spavaju, u zavisnosti od toga u kom period dana si produktivnija. Svakako pravi pauze i iskoristi to za poslove po kući (pranje sudova, sređivanje veša, telefonske pozive…). Ako živiš sama ovo pravilo i dalje važi kako bi tvoj dan imao neki ritam, a ti osećaj da si nešto uradila na kraju dana.

3. Napravi plan – Dešava se da kada imamo puno slobodnog vremena zapravo zaboravimo da uradimo nešto što je važno. Jednostavno taj osećaj da nemamo pregršt stvari koje moramo da završimo u toku dana dovede do toga da ponekad zaboravimo i tu jednu stvar koju smo trebali da uradimo. Zato je najbolje da praviš plan za sve što treba da uradiš. Možeš veče ranije napraviti spisak stvari koje bi želela sutradan da uradiš i koji uključuje i kućne poslove, jer za njih obično ne računamo potrebno vreme. Ja pišem newsletter petkom (ako te interesuje šta pišem, možeš se prijaviti ovde) i sada kada su dani prilično slični i deca ne idu u školu, ja sam to ubacila u kalendar, kako ne bi zaboravila.

4. Rutina je važna – U kriznim situacijama lako upadnemo u melanholiju, strah i tugu. Tada rutina mnogo znači, razmisli šta to može biti u tvom slučaju. Radi lagane vežbe svako jutro, trudi se da jedeš u slično vreme, odredi vreme kada ćeš raditi, proveravati mailove i društvene mreže. Odredi vreme za čitanje i odmaranje. Iskoristi vreme za stvari za koje ranije nisi imala vremena. Sredi orman, raščisti inbox, odgledaj online edukacije koje čuvaš, sredi svoj životni prostor.

5. Pobrini se za svoj um, telo i dušu – Isključi televizor i vesti sa interneta, biraj šta ćeš od informacija pustiti u svoj um. Okreni se stvarima koje ti donose pozitivne misli (gledaj filmove, slušaj muziku, razgovaraj sa svojim prijateljima). Pokreni svoje telo, to što smo prinuđeni da budemo u kući ne znači da ne možemo da se krećemo. Nađi vežbe koje ti prijaju i vežbaj svaki dan pomalo ili svaki drugi dan po 30-45 minuta. Ja pratim body groove program i koristim aplikacije Leap fitness za svakodnevno vežbanje. Obrati pažnju na svoje emocije, pričaj sa nekim ako je potrebno, postoji puno savetovališta koja u ovo vreme nude svoje usluge besplatno.

6. Praktikuj zahvalnost – Najbolji lek za strah jeste promena fokusa, da usmerimo svoju pažnju na nešto sasvim suprotno od onoga što nas plaši. Čak i u ovim okolnostima ima puno toga na čemu možemo biti zahvalni. Samo razmisli kada bi se sutra probudila samo sa onim na čemu si zahvalna, šta bi imala? Zahvalnost nam pruža osećaj mira i stabilnosti i ključna je za naše raspoloženje i doživljaj sreće, posebno u ovakvim situacijama.

Razmisli, šta je to što bi ti mogla da uradiš u ovom period za svoj um, telo i dušu?