Znaj ono što ne znaš i veruj u ono što znaš ⭐


Deset principa liderstva Roberta Ajgera

Za rad i delo Boba Ajgera prvi put sam čula pre nekoliko meseci kada sam imala prilike da pogledam njegov Masterclass na istoimenoj platformi. Tema liderstva nije nešto čime se direktno bavim, ipak sa vremenom shvatam koliko je bitna i može biti korisna za svakog pojedinca. Ova knjiga je bila na mojoj listi želja već nekoliko meseci na sajtu Bookdepository sa koga inače poručujem knjige na engleskom. 

Iskreno sam se obradovala kada sam videla da će je izdavačka kuća Finesa prevesti i izdati. Pre svega zato što su njihovi naslovi zaista sjajni poslednjih godina i drugo, meni još važnije, zato što se zaista trude oko prevoda.

Knjiga počinje jednostavnim opisom dana u kome Bob treba da otvori Dizni park u Šangaju posle više od 14 godina priprema i izgradnje. U isto vreme na drugom kraju sveta, u drugom parku u Americi, jedno dete smrtno strada. Taj kontrast trijumfa i tragedije u istom danu je ono što od početka knjige opisuje Boba kao čoveka koji svemu pristupa iskreno, otvoreno i ljudski.  

Rečenica iz naslova ovog teksta možda najbolje opisuje kako Bob pristupa poslu i ljudima. Napredovao je u poslu tako što je radio sa drugima, učio od njih, otvoreno ulazio u industrije koje ne poznaje i bio spreman da pokaže svoje neznanje. Preuzeo je vođstvo kompanije Dizni u trenutku kada su tehnologija i razvoj novih platformi ozbiljno pretili da uruše zaostavštinu Volta Diznija. Proveo je kompaniju kroz kupovinu i akviziciju velikih brendova i firmi među kojima su Pixar, Marvel, Lucasfilm i 20th Century Fox. 

Jednostavnost i iskrenost sa kojom opisuje sve izazove, greške i prepreke na tom putu su ono što zaista ostavlja utisak lidera sa dušom, a danas više nego ikad mislim da su nam takvi najpotrebniji. Zato danas hoću sa tobom da podelim 10 principa liderstva koje Bob Ajger smatra najvažnijim, a ja verujem da svako od nas može da ih usvoji i primeni u svom životu:

1. Optimizam – pozitivan stav prema onome što možemo postići. Jer jednostavno rečeno, pesimisti nikoga ne motivišu i ne pokreću.

2. Hrabrost – prava inovacija i napredak se dešavaju samo kada su ljudi hrabri. Strah od neuspeha uništava kreativnost.

3. Fokus – usmeravanje vremena, energije i resursa u ono što je najvažnije. 

4. Odlučnost – sve odluke treba da se donose blagovremeno. Hronična neodlučnost je razorna za entuzijazam.

5. Radoznalost – put ka inovaciji počinje radoznalošću.

6. Pravičnost – korektan odnos prema drugim ljudima. Empatija i pristupačnost kao ključni elementi u izgradnji odnosa.

7. Promišljenost – proces prikupljanja informacija i znanja, kako bi izgradili stav i doneli odluke iza kojih stoje činjenice.

8. Autentičnost – istina i autentičnost rađaju poštovanje i poverenje. Budite verni sebi i budite iskreni.

9. Neumorna težnja savršenstvu – ne prihvatati osrednjost, isto tako ne upadati u zamku perfekcionizma po svaku cenu. Ako verujemo da nešto možemo uraditi bolje, onda je potrebno da to i uradimo. 

10. Integritet – kako radimo bilo šta – tako radimo sve. Ništa nije važnije od kvaliteta i integriteta ljudi.

Tako da ako tražiš nešto inspirativno za čitanje moja topla preporuka ide za ovu knjigu. Možeš je poručiti direktno sa Finesa sajta, uz kod: sonjadakic imaš dodatnih 10% popusta.

*Meni je trebalo 3 dana da je pročitam, mada znam da ću joj se ponovo vraćati po potrebi.

Ako voliš biografije onda ti preporučujem da potražiš i sledeće knjige: 

– Umetnost pobede, biografija osnivača brenda Nike
– Stiv Džobs, osnivač brenda Apple
– Korak napred, knjiga Šeril Sendberg COO Facebooka

Do sledećeg čitanja, 
Sonja