Preuzmi kontrolu nad svojim finansijama – preporuke za čitanje

Novac je energija, kiseonik, gorivo koje pokreće naš život, želje i ciljeve.
Mi živimo u materijalnom svetu i naš odnos prema novcu umnogome određuje naš uspeh i razvoj u životu.

Činjenica je da živimo u okruženju koje ima prilično negativan odnos prema novcu. Mnogi od nas su odrastali uz izreke da novac ne raste na drveću, pare nisu problem jer para nema, da je novac prljav i da su bogati ljudi zli i pokvareni jer novac kvari ljude i slično. Sa ovakvim informacijama koje smo primili u ranim godinama svog života normalno je zašto novac nije nešto što rado prizivamo u svoj život. Sa druge strane, često mislimo da bi više novca rešilo sve naše probleme…

Ukoliko nam se ponavljaju slični problemi u različitim situacijama, kao što su niska plata na više različitih pozicija, nemogućnost da i pored dobre plate odvojimo novac sa strane, stalni dugovi, neprijatan osećaj kada treba da tražimo povišicu ili da iskomuniciramo svoju cenu…sve ovo upućuje na ograničavajuća uverenja. Dobra vest je da možemo da ih menjamo i prvi korak na tom putu jeste da postanemo svesni obrazaca koji se ponavljaju u našem životu, a nisu nam korisni.

Vrlo često pitanje obilja u životu, na polju novca, zdravlja, odnosa sa drugima, nema veze sa količinom novca koju imamo. Sigurna sam da znate ljude koji zarađuju pristojne sume novca i dalje svojim stavom, navikama i rezultatima koje ostvaruju oni jasno pokazuju da ne zaslužuju uspeh i sreću. To je zbog priče koju sebi pričamo i identiteta koji gradimo i to je jače od naših sposobnosti, okolnosti, okruženja i mogućnosti.

Priča koju sebi pričamo je ono što zapravo kreira naš život.

Dok ne promenimo svoj odnos prema novcu, bez obzira koliko novca imamo, on će samo prolaziti kroz naše ruke. Zato je važno da osvestimo obrasce ponašanja i da ona koja nam nisu korisna promenimo. Tek tada možemo postaviti nove ciljeve, gde će novac biti sredstvo koje će nam omogućiti da iste i ostvarimo. Zato u nastavku delim nekoliko preporuka za čitanje koje ti mogu pomoći kao prvi korak na tom putu. Ponekad je dovoljno da samo jednu novu stvar saznamo i usvojimo, zbog toga knjige mogu biti izuzetno vredan izvor informacija i znanja. Važno je ono šta uradimo kada ih pročitamo 🙂

Pametna žena bogata žena – Dejvid Bah

Kroz jednostavnu priču, dosta primera i praktičnih alata, ova knjiga poguraće vas da razmišljate o novcu u svom životu i šta bi tu moglo da bude bolje i drugačije. Deo knjige se odnosi na finansijske usluge koje su dostupne u Americi, ipak nije loše za dobijanje šire slike i ulazak u teme kao što su štednja i investicija.

Bogatstvo počinje iznutra – Majkl Hal

Saznajte zašto je bogatstvo zapravo unutrašnja pojava i kako da postignete stanje obilja na bitnim poljima u svom životu (ljubav, zdravlje, novac) kroz otkrivanje svoje vrednosti. Ova knjiga je zapravo kompletna radionica i proces gde prolazeći poglavlja zapravo gradite sasvim novu mapu obilja u svom životu. Sa Majkl Holom sam imala prilike da radim uživo na radionici sa drugom temom i njegov način rada me veoma fascinira. Ovo nije lagano štivo za čitanje, već jedan celokupan proces promene obrazaca i uverenja koja nosimo u svom nesvesnom umu.

Kako razmišljaju milioneri – Tomas Harv Eker

Koliko je naš stav prema novcu i bogatstvu zapravo naš, a koliko određen okruženjem u kojem smo odrasli? Otkrijte kako da izgradite zdraviji pristup prema novcu i razmišljate kao milioneri. Jedna od onih knjiga koju možete pročitati za 2 dana, sa jasno izdvojenim segmentima koja ilustruju razliku u načinu razmišljanja kod bogatih i siromašnih ljudi. Interesantno je kako lako prepoznamo svoje obrasce i to je prvi korak ka promeni na bolje.

Najbogatiji čovek Vavilona – Džordž Klejson

Hvaljeno kao jedno od najinspirativnijih dela o štednji, ova knjiga će vam pomoći da uvidite koje su to zakonitosti o finansijama koje potiču još iz davnina i kako ih možemo iskoristiti da razrešimo lične i poslovne finansijske probleme. Kroz interesantnu priču prolazimo kroz osnovne principe finansija koje danas možemo usvojiti. Jedna od onih knjiga koju ćete pročitati za 2h, mada je mnogo važnije šta ćete posle toga uraditi.

Uspešne navike milionera – Din Graciozi

Prepuna korisnih saveta i mudrosti stečene iskustvom, ova knjiga će vam pomoći da preuzmete kontrolu nad svojim životom i finansijama. Din Graciozi danas trži treninge sa Toni Robinsom gde dele svoja iskustva o razvoju biznisa i upravljanja novcem. U ovoj knjizi objašnjava zašto je važno da znamo svoje Zašto? na putu ostvarenja svojih finansijskih ciljeva. Novac sam po sebi ne treba da bude cilj, on je sredstvo sa kojim ostvarujemo ono što je nama važno.

Piši mi ako znaš još neke knjige koje na jednostavan i primenljiv način obrađuju temu finansija. Još važnije piši mi ako si neku od ovih knjiga pročitala i zaista napravila promene u pogledu finansija u svom životu.