5 dobrih filmova za drugarice

Nekada davno (pre dece) radila sam u filmskoj industriji i bila u toku sa svim filmovima i novitetima na tom polju. Dosta toga sam gledala i pre nego što stigne u bioskope i iako danas nemam više toliko vremena za gledanje filmova, uvek imam koju redovno dopunjavam sa filmovima koje ću jednoga dana odgledati. Poslednjih godina to su 2-3 filma mesečno zbog čega se trudim da ih baš dobro izaberem. Serije ne gledam, previše vremena zahtevaju i nekako se nisam navukla na njih. Crtane filmove sam gledala veoma aktivno i pre nego što sam dobila decu i o njima ću pisati poseban tekst jer to zaslužuju 😊

Često me žene sa kojima radim pitaju da im preporučim knjigu ili film pa sam zbog toga htela na jednom mestu da izdvojim 5 baš ženskih filmova, dobrih realnih priča, malo fantastike i puno motivacije.

  1. Joy – Preferiram biografske filmove, realne životne priče gde mogu da se povežem sa likovima. Iako nije uvek sve prikazano realno i sasvim istinito verujem da mogu pomoći da sagledamo neke priče koje možda i znamo iz novog ugla. Tako je i sa ovim filmom. On priča život Joy Mangano, hrabre mlade žene koja je pre svega verovala u sebe i svoju ideju, uprkos svim izazovima, prevarama i poteškoćama koje su se našle na putu. Bez obzira da li imaš svoj posao, razmišljaš da pokreneš nešto svoje ili te sve to uopšte ne interesuje ovaj film će ti objasniti kako otprilike izgleda ono što vidimo kao uspeh preko noći. Šta znači kad imaš podršku, kad je nemaš, kad je izgubiš, kad te prevare, kada pogrešiš. Šta znači kada posle svega toga uspeš i naravno šta ti je potrebno da to uradiš. Za svakoga ko hoće da pokrene nešto svoje ovo je obavezna lektira da realno sagledaš kako taj put izgleda.
  2. Hidden figures – Još jedan sjajan biografski film priča priču o 3 izuzetne žene koje su radile na svemirskom programu u Nasi. Kroz njihove lične priče pratimo izazove sa kojima su se suočavale u to vreme, prvenstveno zbog boje kože i pola. Svaka na svoj način upornošću, vrednim radom i istrajnošću gradi sebi put i mnogima koje će doći posle njih. Sjajan film koji kroz priču o prijateljstvu zapravo priča priču o životu i svemu što on nosi. Često nismo ni svesne šta sve stoji iza nečijeg uspeha, zbog toga su ovakve priče još značajnije.
  3. Made in Dagenham – Još jedan biografski aktivistički film o ženama. Nikada sebe nisam videla kao feministkinju, ipak ovakve priče su mi pomogle da zaista sagledam kako su žene živele pre 40-50 godina, što i nije tako davno. Zahvaljujući njima mi danas imamo dosta toga što uzimamo zdravo za gotovo, često ne znajući kako su izgledali njihovi životi. Priča o naizgled običnim ženama koje odlučuju da urade nešto sasvim neobično – da traže jednake plate za žene i muškarce. Pokrenule su revoluciju od mašina za šivenje na kojima su radile i stigle do političkog vrha Britanije. Potrebna je hrabrost da živite život kakav zaslužujete i ovaj film upravo to i prikazuje.
  4. Nappily Ever After – Posle svog aktivizma i revolucija red je da se dotaknemo i onih ličnih tema. Ovo nije biografski film, mada bi mogao biti film o svakoj od nas, o tome kako doživljavamo sebe od ranih godina, kakav odnos imamo prema svom telu, kosi, izgledu. Koliko se vodimo onim što drugi očekuju od nas, a koliko zapravo živimo svoju istinu. Priča o tome kako nas nešto što izgleda kao bezizlazna situacija zapravo oslobodi da budemo ono što zapravo i jesmo. Put do sebe je najduži i najvredniji koji treba da napravimo.
  5. Wonder Woman – Za kraj naravno jedan super heroj film, kako drugačije. Generalno volim stripove, ceo taj svet super heroja koji daje možda preuveličanu sliku realnog života, ipak ispod svega toga uvek stoji priča o ljubavi i veri. Tako je i ovde, iako se radnja priča dešava za vreme II svetskog rata, poruka koju nosi je mnogo veća i jača od toga. Pored zabave koju donosi, izmišljenih predela i likova sama priča podstiče nas da razmislimo: Šta je to u šta verujemo i za šta bi bili spremni da se borimo do kraja. Napravljen da fascinira efektima ispod svega toga ipak stoji priča mnogo veća od toga.

Ima tu još dosta filmova koje bih mogla preporučiti, neki od njih su snimljeni pre 20 godina, kao što je Peti element sa svojom večnom temom i mladim Brus Vilisom 😊

Do nekog sledećeg pisanja, pišite mi vaše preporuke za filmove, kokice su spremne.